kokariided, põll, kokapõll

Kokariided – kuidas leida parimaid?

15.1.2021

Äratuntava traditsiooniliste kokariiete juurde kuuluvad (enamasti valge) jakk, püksid, põll, rätik ja kokamüts. Professionaalsete restoranikokkade spetsiaalne riietumisstiil on juba sadu aastaid vana. Kandis see auväärt amet ju kunagi väga olulist rolli kõrgetele aadlikele mürgitamata toidu serveerimisel. Aga mis on selle vormi kõige tuntum ja kasutatum ese?

Üheks neist on kindlasti põll

Põlle algne eesmärk oli kokka kaitsta kuumade pritsmete ja muu säärase eest, mis teda ohustada võis. Tasku lisas põllele ka organisatoorselt kasuliku elemendi, sest sinna sai asetada rätiku või pliiatsi ja märkmiku. Vajadusel saab kokapõlle kasutada ka kiirelt kuuma poti kaane tõstmiseks. Kuna põll on kogu riietuse kõige praktilisem ese, levis selle kasutamine restoranidest kiiresti ka kodukööki. Seal sai sellest aga ruttu pigem stiilielement.  Kodukokkade põlledele lisandusid sitsid-satsid ja säravad mustrid, samuti muutus materjal kohati selliseks, mis välistas selle algse praktilise kasutuseesmärgi - kuuma eest kaitsmise. Aga põllel on kindlasti ka oma koht usina kodukoka köögis, olgu siis kaunistuse või praktilise elemendina. 

Ka teiste kokariiete olulisust ei saa alahinnata. Kõigi nende praktiline väärtus on panna kokka ennast tempokal ja pikal tööpäeval mugavalt tundma, aidata täita kõrgeid hügieenistandardeid ning kaitsta nii erinevate plekkide kui kuumuse eest. Seega on äärmiselt oluline tööriide materjal, millest kokariided on tehtud - see peab olema hingav, samas vastupidav korduvale kõrgel temperatuuril (et plekke eemaldada) pesemisele. Tänasel päeval on selleks juba välja töötatud spetsiaalsed kangad, mis on segu puuvillasest ja sünteetilisest materjalist. Väga vastupidav on kindlasti ka nahast põll.

kokariided, põll, kokapõll

Koka tööriiete puhul ei saa mööda vaadata ka nende esteetilisest väärtusest ja kohast stiilielemendina. Paljudes restoranides peab kokkade riietumisstiil sobima toidukoha üldise kuvandiga, tihtipeale on kogu teenindava personali riietus sellega sarnane. Professionaalsed restoranid saavad oma kokkadele riiete valimisel tänapäeval alustada eelkõige stiilist ja kujundusest. Nagu öeldud, koka riietus esindab restorani ning kannab edasi restorani kuvandit. Õigete materjalide ja lõigete osas on võimalik valida selleks spetsiaalselt välja töötatud kangaste ning kvaliteedi vahel - et oleks täidetud nii maksimaalne mugavus kui ka praktiline väärtus. Unustada ei tohi kindlasti jalanõusid ega ka koka “krooni” - mütsi. 

Kellele ja miks on mõeldud kokamüts?

Eelkõige loomulikult hügieenilistel eesmärkidel, et hoida kinni juuksekarvu ning higi. Väidetavalt sai kokamüts oma traditsioonilise kuju aga hoopis sellest, et kunagi serveerisid kokad toitu esmajärgus kuninglikule perekonnale (kokamüts on traditsiooniliselt kuningakrooni kujuga). Tänapäeval täidab müts jätkuvalt hügieenilist eesmärki, lisaks kaunistab ta koka üldist riietust ning annab köögis peakokale äratuntava sümboli - köögi nn kuningana. Ka kliendid saavad eemalt vaadates aru, kes on selles restoranis kokk.

kokariided, põll, kokapõll

kokariided, põll, kokapõll

Kuid nagu öeldakse - oma silm on kuningas. Soovitame teil tulla meie Creative Studiosse (Punane 56), et oma silmaga näha ning käega katsuda kohapeal olevaid kokariideid ja põllesid. Brändidest on esindatud Medanta ja Chaude Devant.

Nii lood täiusliku terrassimeeleolu

Sergio Herman INKU kollektsioonist: “Tahan katta laua keraamikas õitega”

Mida põlle valides silmas pidada?