Kuidas valida õiget vahuveiniklaasi?

28.12.2020

Mis on see, mis sümboliseerib tänaseks peaaegu kogu maailmas pidulikkust, tähistamist ja luksuslikku elegantsust? Ilma milleta ei möödu sünnipäevad, aastavahetused, pidulikud vastuvõtud? Loomulikult on selleks vahuveini (või šampanja) joomine ja klaaside kokkulöömine. Sellest on saanud traditsioon, mida näeme pea kõigis Hollywoodi filmides, presidendi vastuvõtul ja kodusel rõõmsa sündmuse tähistamisel.

Šampanja tarbimise mõju on aastate jooksul palju uuritud. Üks uuring väidab, et šampanja on südamele täpselt sama kasulik kui punane vein, kuna sisaldab antioksüdanti resveratrolit, mis muuhulgas aitab vähendada kolesteroolitaset. Seega, miks mitte tähistada oma elu rõõmsaid sündmuseid rohkem ja seda just vahuveini või šampanja luksusliku nüansiga! Aga ära unusta, et sellele kõigele annab ideaalse punkti just korrektselt valitud vahuveini pokaal

Šampanja ja vahuveini joomisele andsid luksusmärgi kuningad ja kõrged aadlikud, kes selle maitsva joogi pruukimisest lugu pidasid.

Näiteks ütles Louis XV lemmikkurtisaan Marquise de Pompadour, et see on ainus joovastav jook, mille tarvitamine jätab daamid kauniks.

Luksuslikkuse säilitamiseks tuleb aga vahuveini või šampust tarbida õigesti, nii, et väärt joogi omadused ja ka joomise traditsioonid säiliksid. 

pokaal, šampuse pokaal, vahuveini klaas

“Pauguga või ilma?” Loomulikult ilma pauguta. Šampanjapudeli pauguga avamine on vulgaarne ja ka ohtlik. Oskuslik tarbija avab pudeli vaikselt ja ohutult. Jooki klaasi kallates tuleb pudelit hoida pudelipõhjast, mitte kaelast, ning klaasist tuleb joogiga täita vaid veidi üle poole. Muidugi tuleb jooki serveerida jahutatult, jook võiks külalisi oodata jää ja veega täidetud jäänõus (või veini küüleris). 

Millisest klaasist aga ikkagi vahuveini pakkuda?

Vahuveini jaoks on parim flöödikujuline (kõrge, kitsas) klaas, selle puudumisel võib kasutada ka tavalist valge veini klaasi. Vanemate šampanjade puhul võib aga ka kasutada isegi punase veini klaasi, mis maitse hoopis paremini esile toob. Kuna vahuveini pruugitakse enamasti pidulikel ja tähtsatel sündmustel, siis ei saa mööda vaadata ka klaasi esteetilisest välimusest. Tänapäeval võib leida vahuveini klaase erinevale maitsele ja ka interjöörile, kuid kõige kindlam on valida klassikaline läbipaistev kõrgel jalal kitsas klaas

Vahuveini pokaali tuleb hoida käes nii, et klaasi jalg jääks pöidla ja ülejäänud nelja sõrme vahele. Siis ei soojenda käsi vahuveini ning jook püsib jahutatuna. Juhul, kui tegemist on püstijala vastuvõtuga, kus on vaja käes hoida ka näiteks taldrikut, sobib klaasi puhkama toetada väikse ja neljanda sõrme vahele. Klaasist joomiseks tuleks klaasi kallutada kuni 45 kraadise nurga alla.

Meie Creative Studios (Punane 56; Tallinn) on väljas mitmeid klaase ja pokaale, mille seast leiad kindlasti selle õige, mis sobiks ideaalselt just sinu sündmusele.

Mida põlle valides silmas pidada?

kokariided, põll, kokapõll

Kokariided – kuidas leida parimaid?