GN-kaavio

GN-nõud

Kataloogid

Lühend GN tähistab sõna Gastronorm, mis on Euroopa standard toidutööstuses kasutatavate nõude mõõtude jaoks. Selline süstem võeti kasutusele 1960ndatel Šveitsis ning lepiti kokku nii ahjuplaatide kui sügavamate nõude mõõdud, mis mahuksid ühtmoodi hästi nii ahju, külmikusse kui teistesse köögis kasutatavatesse seadmetesse ning kasutaks sealjuures ära kogu ruumi, jätmata tühjasid nurki. Tänapäeval kasutatakse GN süsteemi ülemaailmselt, mis teeb professionaalsetes köökides töö väga mugavaks – kõik nõud sobivad erinevate seadmete ja restidega ega pea muretsema, kas asjad omavahel haakuvad. Ainus erand on Ameerika Ühendriigid, kus on oma süsteem ja nii nõud kui seadmed teistes mõõtudes.

GN nõusid saab kasutada nii restoranide köökides kui cateringis väga erineval moel – need on mõeldud toidu ettevalmistamiseks ja hoiustamiseks, küpsetamiseks ja külmutamiseks ning ka buffeelauale panekuks ehk serveerimiseks.

Nõusid on loomulikult erinevates suurustes ja need sobivad GN-mõõtudele vastavatele raamidele ja siinidele, nt vagunites, ahjudes ja basseinides. Nõu nimetus, nt GN 1/1-150, moodustub nõu suurusest ja sügavusest. GN põhimõõt on 1/1, mis tähendab 530 x 325 mm, see on ka enamkasutatav mõõt. Kõik ülejäänud suurused lähtuvad põhimõõdust ning on siis näiteks topeltsuuruses, poole väiksemad, kolmandik põhimõõdust jne. Suuremad ahjuplaadid sobivad näiteks saiakeste küpsetamiseks, väiksemaid kasutatakse aga väikeste toidukoguste puhul või erinevate toiduainete eraldi hoiustamiseks, näiteks pitsarestoranis. Nõude sügavus on enamasti 20 - 200 mm, laialtlevinud sügavused on 65 mm ja 100 mm. Laius ja pikkus on nõudel seega standardsed, kuid sügavusest sõltub mahutavus. Mida sügavam GN nõu, seda rohkem toitu ta mahutab, kuid seda enam võtab aega ka toidu läbiküpsemine või –külmumine. Gastronorm standard näeb ette küll nõude mõõdud, aga mitte näiteks nurkade ja väliskülgede kuju, seega võivad erinevate tootjate nõud veidi erinevad olla ja neid ei pruugi saada kenasti virna laduda. 

GN nõusid on erinevatest materjalidest – näiteks roostevaba teras, portselan, kuumakindel plast, keraamiline, melamiin ning  polükarbonaat, mis omakorda võib olla nii värviline kui läbipaistev. Nõud tuleb valida vastavalt kasutuseesmärgile, kuna nõu mõjutab töötlemistulemust ja ka seadmete kasutamise tõhusust. Serveerimiseks, hoiustamiseks ja töötlemiseks võiks seega valida erinevast materjalist nõud.

Roostevaba teras on universaalne, sest talub kõrget kuumust ja tugevaid pesuaineid. See on ideaalne nii küpsetamiseks kui sügavkülmutamiseks, see on vastupidav ega võta toidu ja pesuvahendi maitset külge. Samuti saab sellega võtta toidu näiteks otse ahjust ja panna bufeelauale või marmiiti, ilma et peaks hakkama eraldi serveerimisnõud otsima. Roostevabast terasest nõusid kasutavad ka paljud jäätisemüüjad. Külmutamiseks ja toidu hoiustamiseks tasub nõule kaas peale panna.

Küpsetamiseks on hea alumiiniumplaat, kuna alumiinium juhib hästi soojust ja tagab parema pruunistustulemuse. Plastikust ja polükarbonaadist ehk kihtplastikust nõud on head toidu säilitamiseks ja eriti külmlaua toitude serveerimiseks, näiteks salatid ja puuviljad sobivad nendesse hästi. Erinevalt roostevabast terasest saab neid mikrolaineahju panna ja materjal on kätte võtmiseks paraja temperatuuriga isegi siis, kui nõus on kuum või jääkülm toit. Sellistel nõudel on üldiselt komplektis tihe kaas, et hoiustamine oleks veelgi mugavam. Plastikut on ka läbipaistvat, mis annab ühe silmapilguga hea ülevaate, kus miski asub.

Keraamilised GN nõud on kõige sobivamad sooja toidu serveerimiseks ning näevad ka buffeelaual ilusad ning väljapeetud välja. 

Arvestada tuleb ka nõude käepidemete ja kaantega ning mõelda läbi, kas ja mis juhul neid vaja oleks. GN nõude kaasi on nii roostevabast terasest kui silikoonist, käepidemaga kui ilma. Kaaned on asendamatud toidu transportimisel ning võimaldavad ka koha peal nõusid üksteise otsa laduda. Küpsetamisel aitab kaas vältida toidu kõrbemist ja kuivamist ning valmistoidu aurus kuumutamisel või keetmisel hoopis liigset niiskust eemale hoida. Sangad on eriti head toidu serveerimiseks või marmiiti tõstmiseks, kuid nende nõudega köögis toimetamisel ja liigutamsiel on suureks abiks ka väljapoole ulatuv serv.

Läbimõeldud GN nõude valik muudab iga köögi töö mugavamaks ja mõnusamaks. 

Vt ka: portselanist GN-nõud

Vt ka: GN buffee-lauanõud

Oleme puhkusel 22.7-26.7.

Õigete valikutega vastutustundlikuma tuleviku suunas

Keskkonnasõbralikud tooted restoranidele ja hotellidele