Pesukorit

Pesurestid

Puhtus ja hügieen on restoranides väga olulisel kohal. On elementaarne, et toitlustusasutused panevad oma hea maine loomisele ja säilitamisele palju rõhku ning restorani mainet mõjutab suuresti ka lauanõude ja köögitarvikute puhtus ning üldine köögikultuur.  

Kus on söögikoht, seal tekib igapäevaselt ka väga palju musti nõusid, mis tuleb ikka ja jälle puhtaks pesta. Üldiselt investeeritakse küll korralikku nõudepesumasinasse, aga peale kvaliteetse tehnika tuleb silmas pidada palju muudki. Mõnikord juhtub, et nõudepesuks on see koht, mis toidu hoiustamise, ettevalmistamise ja kokkamise kõrvalt üle jääb, kuid nõudepesuala asetus ja varustus on nii toiduhügieeni kui kogu köögi sujuva toimimise jaoks vähemalt sama olulised. Tuleb jälgida, et nii mustadel kui puhastel nõudel oleks oma koht ja puhtad nõud saaks enne oma kohale panemist ära kuivada. Samuti tuleb jätta ruumi loputuse ja nõudepesumasina vahele, kuhu on mugav asetada nõudepesurest selle täitmiseks.

Toodetega saad tutvuda klikkides vastavale kategooriale. 

Restoranidele mõeldud nõudepesureste on olemas väga erinevaid ning neid pakuvad mitmed tootjad. Iga restoran võiks oma lauanõud ja söögiriistad üle vaadata ning sellest lähtuvalt läbi mõelda, kui palju ja milliseid reste tuleks soetada. Õige pesuresti valimine ja selle süsteemne täitmine tagab sujuva töö köögis ning aitab ka nõudel korralikult puhtaks saada.

Taldrikuid pestes on nende restile panemine väga oluline. Üldiselt on taldrikutele mõeldud nõudepesurestidel piisavalt laiad vahed, et sinna mahuks nii madalamad kui sügavamad taldrikud. Sügavad taldrikud tuleks restile laduda väikse nurga all, nii jõuab vesi paremini igale poole. Väiksemad taldrikud peaks panema restil ettepoole, nii ei varja suuremad nõud neid ära.

Et söögiriistad paremini puhtaks saaksid, võiks neid pesta kaks korda ja kahel erineval restil. Esimesel korral võib panna nad restile pikali, aga resti ei tohiks ülekoormata, üldiselt piisab 100 eset ühe resti kohta korraga. Teist korda pestes tuleks nad restile panna püstiselt ning siis oleks tark nad kohe ka ära sorteerida, nii läheb hiljem nende omale kohale asetamine kiiremini.

Suuremad nõud tuleks restile panna nii, et esiserv on veidi ülespoole – nii püsivad nad liikumatult paigal ja must vesi saab välja voolata, ega jää näiteks nõude serva alla seisma. Kergemate nõude jaoks kasutatakse restil katet või teisisõnu survevõrku, nii saavad nõud ilusti puhtaks, aga ei kuku suure veesurve mõjul restilt välja masinasse.

Klaasidele vali sobiva kõrgusega rest - klaasid ja klaasipesad võiks olla ligilähedase kõrgusega. Kui klaasid on õige kõrgusega restil ja mitte liiga suurtes ega kitsastes pesades, saavad nad paremini puhtaks, jäävad kindlasti terveks ja neid on lihtsam ka sisse panna ja välja võtta. Pokaalide eraldusraamidel võiks restil olla väiksed kõrgendused, nii ei puutu pokaalide jalad omavahel kokku ega jää ka veejälgi.

Kõikidele erinevatele nõudele mõeldud restidel võiks olla mõned omadused, mis teevad nad praktiliseks ja mugavaks kasutada. Näiteks restide pinnad peaksid olema täiesti siledad, et nende struktuurile ei jääks vee ja toidu jäätmeid. Kui restidel on topeltseinad, teeb see struktuuri vastupidavaks, kuid ei lisa liigset raskust ning restid hoiavad oma kuju isegi siis, kui on maksimaalselt täis laetud. Restide põhjad peaks olema disainitud nii, et vesi pääseb lihtsasti nõudeni, aga ei jää restile pidama, vaid saab vabalt jälle välja voolata. Käepidemeid võiks olla nõudepesuresti igal küljel, mis teeb korvi kättevõtmise palju lihtsamaks ning ei pea hakkama vaatama, kas haarad ikka õigetelt külgedelt. Nõudepesurestide põhja disain peaks kindlustama, et need libisevad pindadel hästi ja liiguvad konveierlindil kiiresti ning et reste saaks turvaliselt üksteise otsa laduda, mis teeb nende hoiustamise lihtsaks ja mugavaks.  

Samuti on mugav, kui erinevatele nõudele mõeldud restid on erinevat värvi, see teeb nende sorteerimise lihtsamaks ja ka hoiustada tasub ühesuguseid reste koos, et leiaks kiiremini õige asja üles. Kui reste on vaja transportida, saab ka oma köögist väljas olles kiire pilguheitmise abil aru, millised kastid kus asuvad. Lisaks saab enda restidele märgise peale trükkida. Miks mitte panna sinna kas oma restorani logo või kui köögis on kasutusel palju erinevaid klaase, siis näiteks vastava klaasi pilt, et oleks jällegi lihtsam üles leida, kus miski asub. Tasub varuda piisavalt palju pesureste, et neid oleks alati võtta. Arvestama peaks, et mõned võivad olla hõivatud kuivavate nõudega, mõned ehk cateringi jaoks majast väljas ja mõnes saab hoiustada neid asju, mida parasjagu vaja kasutada pole.

Kuna nõudepesureste saab köögis kasutada mitme erineva asja jaoks, on nad kahtlemata igas restoranis suured abimehed nii oma põhieesmärgiks ehk nõudepesuks, kuid ka nõude ladustamiseks, sorteerimiseks ja transportimiseks. Soovitav on korralikult läbi mõelda, millised restid valida ja kuidas need saab enda töö mugavamaks muutmiseks tööle panna, siis sujub edaspidine toimetamine nendega kui kellavärk!   

Keskkonnasõbralikud tooted restoranidele ja hotellidele

Ringlussevõetud PET-materjal sisustustoodetes

Õigete valikutega vastutustundlikuma tuleviku suunas