Pyrex

Malmpott

Malmnõud on sajandeid vanad, kuid ka tänapäeval eelistavad paljud kokad isegi alumiiniumile ja roostevabale terasele just malmi. Malmpott on asi, mida mõned ilmselt pisut pelgavad, samuti pole selle olemasolu igas majapidamises just hädavajalik. Malmnõude hind on üldiselt üsna krõbe, kuid õige hoolduse korral kestavad need lausa mitu põlvkonda ning on seega kindlasti väärt investeering kogu eluks.

Kui mõned malmpoti kasutamise ja hooldamise põhitõed endale selgaks teha ning malmpott nii-öelda sisse töötada, on teda edaspidi juba lihtne ja mugav kasutada.

Lugu jätkub pärast toodete loetelu...

Malm on teadaolevalt raske materjal, aga selle eest äärmiselt vastupidav. Samuti talub see väga kõrget kuumust ning seda saab kasutada kõikidel pliitidel, praeahjus, otse sütel või isegi elaval tulel. Malm jaotab kuumust ühtlaselt ning toit küpseb seal korralikult läbi. Malmpotis saab valmistada näiteks erinevaid hautisi, pajaroogi, ahjukana, miks mitte ka potisaia! Malmpott sobib kenasti ka laisemale kokkajale – tuleb vaid toiduained potti panna, vedelikku juurde valada ning toit valmib sisuliselt iseUus malmpott tuleb enne kasutamist võrreldes mõne teise toidunõuga veidi põhjalikumalt ette valmistada – sooja vee ja neutraalse pesuvahendiga pesta, rasvainega nii seest kui väljast sisse määrida ja ahjus kuumutada. Kasutamise alguses tuleb teda tihedamalt õliga määrida, pärast pikemaajalist kasutamist tekib aga malmnõule tumedam kiht – see on märk õigest hooldusest.

Malmpoti ja ka malmpanni suureks eeliseks on, et isegi kui see hooletusse jätta, saab pisut vaeva nähes ta siiski jälle töökorda teha. Kui näiteks toit on põhja kõrbenud, et veega maha ei tule, aitab soolaga hõõrumine. Tasub meeles pidada, et kuuma malmpotti ei tohiks kunagi panna külma vedelikku, nii võib malm kas praguneda või deformeeruda. Toit ja niiskus kahjustavad malmi, seega ei tohiks toitu malmnõus pikalt hoida, vaid pärast valmimist see sealt ära tõsta ning nõu puhastada. Kasutada tuleks puidust, silikoonist või plastmassist toiduriistasid ning vältida metalli, mis võib malmpinda kahjustada. Pesta võib malmpotti nõudepesuharjaga ning pärast pesu tuleb see hoolikalt kuivatada, selleks aitab poti panemine soojale pliidile või ahju. Malmpotti ei tohi pikalt leotada ega pesta nõudepesumasinas, kuna see kahjustab  õlitatud pinda ning toidule võib edaspidi pesuvahendi lõhn ja maitse külge jääda.

Õigesti hooldades saavutavad malmnõud mittenakkuva pinna. Kuna malm ei eralda mürgiseid aineid ka väga kõrgetel temperatuuridel, on ta tervisele täiesti ohutu. Teised potid-pannid tuleb üldjuhul varem või hiljem välja vahetada, kuid malm püsib õige hoolduse korral sisuliselt igavesti. Malmpott näeb oma rustikaalsuses stiilne välja, seega miks mitte serveerida toitu koos potiga, arvestades siiski, et toit liiga pikalt potti seisma ei jääks. Hoiustada võiks malmpotti ilma kaaneta, nii ei pääse niiskus lihtsasti ligi ja pott ei lähe rooste. Kui aga siiski rooste tekib või malmpotis valmistatav toit hakkab metalli lõhna ja maitset juurde võtma, peaks poti uuesti puhtaks hõõruma ja õliga üle töötlema.

Täna leidub ka palju emailitud malmpotte, mis on ilusad ja praktilised, kuna neid on veelgi mugavam hooldada. Ka emailitud nõudega tuleb kasutada puidust või muust pehmemast materjalist segamisriistu, et mitte emaili kahjustada, kuid emailitud malmpotti võib leotada ja pesta ka tugevamate pesuvahenditega, see ei võta maitseid külge. Samas tuleb arvestada mõne miinusega, näiteks ei kannata see nii kõrget kuumust ning seega ei saa seda liiki potti otse lahtisele tulele panna. E.Ahlströmi sortimendis on emailitud malmpotte olemas väga erinevates värvitoonides ja igaüks saab valida oma kööki kõige sobivama.

Oleme puhkusel 22.7-26.7.

Õigete valikutega vastutustundlikuma tuleviku suunas

Keskkonnasõbralikud tooted restoranidele ja hotellidele